TAYYORLASH TЕXNOLOGIYASI
Tuxumni avval 1%li, so‘ngra 0,5%li iliq (harorati 30°С gacha) bo‘lgan kalsiyli yoki osh soda eritmasida yuviladi, keyin oqar suvda chayiladi.
Tvorog elangan bug‘doy uni bilan uqalab olinadi (⅔ normada). Mayiz qaynoq suvga ivitilib qo‘yiladi, yumshagandan so‘ng yaxshilab yuviladi.
Alohida idishda uqalangan tvorog, tuxum, shakar, mayiz, tuz, vanilin va manniy yormasi aralashtiriladi.
Tayyor massadan unchalik katta bo‘lmagan sharsimon sirniklar yasab olinadi, shundan so‘ng, sirniklar unga (me'yordagi unning ⅓ qismi) bulg‘alanib, oz miqdordagi o‘simlik yog‘ida har ikki tomoni qovurib olinadi.
Keyin ularni yog‘langan qovurish shkafi tovaga terib chiqib, 180-200°С haroratda 8-10 daqiqa davomida qovurish shkafida pishiriladi.
Tarqatilishida smetanali sous yoki murabbo bilan berish mumkin. Tarqatishdagi maqbul harorati +50°C.
SIFATIGA QO‘YILADIGAN TALABLAR
Tashqi ko‘rinishi: tvorogdan tayyorlangan mayizli taom, dumaloq, yassi shaklda, ustidan smetanali sous yoki murabbo quyilgan bo‘lishi mumkin.
Rangi: sirtlari – och jigarrangdan, jigarrang-tillarang tusli, kеsilganda – och rangli dog‘lari bilan.
Ta’m va hidi: tvorogga xos, biroz shirin va nordonroq, mayiz ta’mli va hidli.
Tarkibi: bir xil, yumshoq, qovurilgan sirti biroz qattiqroq.
Bir bolaga mo‘ljallangan tayyor taom vazni:1-3 yoshga 50 gr, 3-7 yoshga 60 gr.ni tashkil etadi.
MASALLIQLAR
Mahsulotlar va yarim tayyor mahsulotlar nomi gr hisobida: (1-3 yoshga / 3-7 yoshga)
Tvorog 35,7/43
Tovuq tuxumi 4,1/ 3,6 /5/ 4,3
Shakar 2,1/2,6
Manniy yormasi 2,5/3
Tuz 0,36/0,43
Vanilin 0,07/0,09
Mayiz 2,9/3,4
Bug‘doy uni (1-navli) 3,6/4,3
O‘simlik yog‘i 2,9/3,4