TAYYORLASH TЕXNOLOGIYASI
Mayiz yoki bargaklar saralanadi, yuvilib, qaynoq suv bilan chayiladi va 20-30 daqiqa davomida to‘liq shishib chiqqunga qadar suvda qoldiriladi va sovitiladi. Guruchni saralab, avval iliq, keyin issiq suvda yuviladi. Tayyorlangan guruchni qaynab turgan tuzli suvga solib, yarim tayyor bo‘lguncha pishiriladi, ortiqcha suvi to‘kib tashlanadi va me’yordagi qaynatilgan sut qo‘shiladi.
Tuz va shakar hamda tayyorlangan mayiz yoki bargak qo‘shiladi va vaqti-vaqti bilan aralashtirib turgan holda quyuqlashguncha qaynatiladi.
So‘ngra qozonning qopqog‘i yopilib, taom maromiga yetilib pishgunga qadar past olovda ushlab turiladi.
Tarqatilishidan oldin sariyog‘ qo‘shiladi. Taom likopchada tortiladi. Bo‘tqaning tarqatishdagi maqbul harorati +50°C.
SIFATIGA QO‘YILADIGAN TALABLAR
Tashqi ko‘rinishi: yorma donalari to‘lishib pishgan, yaxshi qaynatilgan.
Rangi: mayiz yoki bargak bilan aralashtirilgan och qaymoqrang yoki kulrang – oq rangda.
Ta’m va hidi: mayiz yoki bargak bilan birga qaynatilgan guruchga xos.
Tarkibi: bir xil, yopishqoq, donlari yumshoq.
Bir bolaga mo‘ljallangan tayyor taom vazni:1-3 yoshga 150 gr, 3-7 yoshga 180 gr.ni tashkil etadi.
MASALLIQLAR
Mahsulotlar va yarim tayyor mahsulotlar nomi 1-3 yoshga / 3-7 yoshga
Guruch 22,5/27
Suv 56/68
Sut 56/68
Mayiz yoki bargak 7,5/99
Sariyog‘ 3,8/4,5
Shakar 3,8/4,5
Tuz 0,8/0,9