Bolalarning jismoniy va ruhiy jihatdan normal rivojlanishi uchun to‘g‘ri ovqatlanishni tashkil etish katta ahamiyatga ega.
Bolalar ovqatlanishining fiziologik me’yorlarini to‘laqonli ta’minlash, bolaning uyg‘un o‘sishi va rivojlanishining zaruriy sharti bo‘lib, uning immunitetini va yashash muhitining zararli omillariga nisbatan moslasha olish imkoniyatlarini oshiradi.
To‘laqonli ovqatlanmaslik bolaning o‘sish va rivojlanishini kechiktiradi, organizmda moddalar almashinuvi jarayoni susayib ketadi.
Me’yoridan ortiq ovqatlanish esa almashinuv jarayonlarini izdan chiqarib, ovqat hazm qilish jarayonini buzilishiga olib keladi.
To‘g‘ri ovqatlantishni tashkil etishda bola organizmining yoshiga qarab osqillar, yog‘lar, uglevodlar va vitaminlarga bo‘lgan fiziologik ehtiyojlarini, shuningdek asosiy oziq moddalari o‘rtasidagi nisbatning to‘g‘ri bo‘lishini hisobga olish kerak.
Bolani sog‘lom va xavfsiz ovqatlantirish uni yoshiga mos ravishda taomnoma tuzish va ovqat tayyorlash uchun mukammal ishlab chiqilgan tyexnologik ko‘rsatmalar kerak bo‘ladi.
Shunga ko‘ra, Maktabgacha ta’lim tashkilotlarida sog‘lom ovqatlantirishni tashkil etish oziq-ovqat mahsulotlarining xavfsizligini ta’minlash maqsadida Maktabgacha ta’lim vazirligi va Jahon Sog‘liqni Saqlash Tashkiloti mutaxassislari bilan birgalikda mazkur tashkilotlarda bolalarni ovqatlantirish standartlari, jumladan, oziq-ovqat mahsulotlari ro‘yxati, ovqat tayyorlash texnologiyasi hamda bolalar uchun tayyorlanadigan taomlarning 200 dan ortiq reseptlar va texnologik kartalarni o‘ziga jamlagan "Aqlvoy-oshpaz" bog‘chalar uchun taomlar resepti kitobi ishlab chiqilgan.
Turli xil milliy, yevropa taomlarining, shuningdek, parhez taomlar tayyorlashning texnologik ko‘rsatmalarini jamlangan "Aqlvoy-oshpaz" bog‘chalar uchun taomlar resepti kitobi bilan siz azizlarni tanishtirib o‘tamiz.
Hurmatli ota-onalar va oshpaz opalar siz uchun yaratilgan ushbu ajoyib, rang-barang kitob, oshxonada yaxshi yordamchi bo‘ladi.
Bizni kuzatishda davom eting, "Aqlvoy-oshpaz" bog‘chalar uchun taomlar resepti kitobidagi har bir taomning tayyorlanish jarayoni bilan kelgusi sahifalarda tanishtirib boramiz.